10 аюрведиялық тамақтану ережелері: тағам туралы қарапайым ережелер

Аюрведа ұзақ уақыт бойы диетаны денені және ақыл-ойды емдеудің негізгі құралы ретінде қолданды. Жүздеген жылдар бұрын Гиппократ: «Тағам сенің дәрің болсын» деген сөзден бұрын, Аюрведа бұл кеңесті іс жүзінде қолданудың принциптерін анықтады. Тамақты таңдау, тамақтану уақыты және тамақтану кезіндегі зейін күйі ожаларды (өмірлік энергияны) немесе аманы (токсиндерді) арттырады. Келесі 10 ереже Аюрведаның ежелгі даналығын үйренуге және оны тамақ арқылы денсаулыққа, өміршеңдік пен қуатқа пайдалану үшін нұсқаулық болады.

Доша түріне арналған тағамдарды таңдаңыз

Аюрведа әрбір адамда доша деп аталатын ақыл мен дененің бірегей конституциясы бар екенін айтады. Викрити деп аталатын дошалардың тепе-теңдігі денедегі үш дошаның қатынасы болып табылады. Тұтастай алғанда, үш дошаға арналған тағамдарды таңдау және дайындау үшін келесі аюрведиялық принциптерді қолдануға болады:

  • Вата доша (ауа және ғарыштық элементтер) өзінің табиғаты бойынша суық, құрғақ, жеңіл және жылдамға бейім. Вата энергиясы артық адамдар жылы (температурада да, дәмдеуіштерде де), ылғалдандыратын (сорпалар мен бұқтырылған тағамдар сияқты) және пайдалы майларға (мысалы, зәйтүн майы, май, органикалық крем және авокадо) толы тағамдармен тепе-теңдікті қалпына келтіреді.
  • Питта-доша (от пен су элементтері) табиғаты бойынша ыстық, майлы, жеңіл және өткір заттарға тартылады. Сондықтан жалбыз, қияр, кинза және ақжелкен сияқты салқын тағамдарды (әсіресе ішкі салқындату тұрғысынан), бұршақ, бұршақ дақылдары, анар және жасыл шай сияқты тұтқыр тағамдарды, қанық және жұмсақ тағамдарды жеу Питтаны теңестіреді.
  • Капха доша (жер және су элементтері) табиғаты бойынша ауыр, суық, майлы және тегіс заттарға бейім. Жеңіл, жылы, құрғақ (бұршақ сияқты) және дөрекі тағамдарды (көкөністер, дәнді дақылдар сияқты) жеу Кафа балансын тез қалпына келтіреді.

Тағамдарды алып тастаңыз

Согласно аюрведическим принципам, существует три стадии пищеварения. В первый час после еды преобладает энергия Капхи. Тело может казаться полным, тяжелым и спокойным. Через два-четыре часа после еды в действие вступают элементы Питты — они регулируют пищеварение. За это время увеличивается выработка соляной кислоты, повышается внутреннее тепло, и еда превращается в пищу для тела. Через четыре-пять часов после еды повышается энергия Ваты. Именно в это время возвращается легкость, простор и возрастает аппетит.

Асқорыту циклін көп мөлшерде тамақпен үзу ас қорытудың бұзылуына әкеледі. Уақыт өте келе толық емес ас қорыту ама немесе токсиндердің жиналуына әкеледі, олар әртүрлі жеңіл және орташа белгілер ретінде көрінуі мүмкін. Осы себепті, Аюрведа ас қорытуды қолдау және асқазанды стресстен босату үшін күніне үш рет тамақ ішпей тамақтануды ұсынады.

Артық тамақтанбаңыз

Представьте, что ваш желудок — это газовый манометр с цифрами от одного до десяти. На этом приборе цифра один полностью пуста, а десятая — переполнена. Вы хотите есть, когда дойдете до двух, и наедитесь, когда дойдете до семи. Если вы перекусите до двух, вы рискуете прервать пищеварительный цикл. Еда после семерки отвлекает огромное количество энергии от важных физиологических задач.

Артық тамақтанудың айқын салдарымен қатар, артық тамақтану денеде бос радикалдардың өндірісін арттырады, бұл өз кезегінде қартаю процесін тездетеді. Толық, бірақ тоймаған кезде шанышқыны жерге қою арқылы сіз артық тамақтанудан аулақ боласыз және сіздің денеңіз ас қорытудың қосымша ауыртпалығынсыз және жиі қажетсіз калориялардың жиналуынсыз қажетті қоректік заттарды алады.

Тұтас, жаңа тағамдарды жеңіз

Прана — не сама еда, а ваша жизненная сила — питает тело на самом фундаментальном уровне и отвечает за здоровье, жизненную силу и энергию. Различные элементы пищи, такие как содержание витаминов, минералов и фитонутриентов, являются просто отражением энергетического или пранического отпечатка.

Согласно аюрведической диете, лучший способ увеличить оджас , источник жизненной силы в теле — это увеличить прану . Пища с обильным содержанием праны поступает прямо с Земли. Прана была получена в результате смешения солнечной, водной и земной энергии. В тот момент, когда еда собрана, ее прана начинает медленно уменьшаться. Следовательно, употребление в пищу как можно более свежих продуктов увеличивает прану быстрее, чем употребление тех же продуктов после того, как они были собраны. Аюрведа поддерживает сельское хозяйство, а фермерские рынки являются бесценным ресурсом для поиска свежих продуктов с высокой жизненной силой.

Әр тағамға барлық алты дәмді қосыңыз.

Аюрведа алты дәмді анықтайды, олардың әрқайсысы денедегі энергия мен физиологиялық процестердің бірегей үйлесімін береді. Әр тағамға алты дәмнің әрқайсысын қосу арқылы дене биоәртүрлі қуат дәмін алады. Жалпы алғанда, алты дәм ағзаға келесі жасушалық ақпаратты жеткізеді:

  • Тәтті: жерлендіру, нығайту, нәрлендіргіш.
  • Қышқыл: тазарту.
  • Тұзды: теңестіру, реттеу.
  • Ащы: уытсыздандыру, минералдандыру.
  • Тұтқыр: қабынуға қарсы, салқындатқыш.
  • Өткір: жылыту, ынталандыру.

Әр тағамға әр дәмнің аз мөлшерін қосуға тырысыңыз. Бұл бір шымшым тұз, лимон сығу немесе бұрыш тілімі болуы мүмкін.

Суық тағамдар мен сусындардың мөлшерін азайтыңыз

Агни деп аталатын ішкі от - физикалық және энергетикалық дененің ас қорыту күші. Агни жанып тұрған от сияқты. Мінсіз жұмыс істейтін, ыстық, жарқын және тағамды, ойларды, эмоцияларды және тәжірибені сіңіруге қабілетті. Ішкі отты жағу үшін мұзды тағамдар мен сусындармен агнидің күшін әлсіретпеу керек. Агниде сіз үнемі салқын тамақ немесе сусындарды тұтынсаңыз, барлық дошалар таусылуы мүмкін.

Вата мен Кафа дошалары, атап айтқанда, жылы тағамдар мен шайға сүйену керек, ал Питта дошалары салқын (бірақ мұздатылған емес) сусындар мен тағамдарды пайдалана алады. Осылайша ас қорыту қабілеті артады.

Тамақтану кезінде алаңдататын нәрселерді жойыңыз

Сколько раз вы читали книгу, смотрели телевизор, проверяли электронную почту или отвечали на телефонные звонки во время еды? Если вы похожи на большинство людей, ответ: «Довольно много». Аюрведическая диета предполагает, что время приема пищи — это возможность соединиться с природной энергией и информацией о еде, которую вы потребляете. Увидеть цвета, попробовать ароматы и привлечь внимание к солнечному свету, почве и земле, которые в совокупности даровали вам пищу.

Если прием пищи с глубоким осознанием — необычно для вас, начните с одного приема пищи в день в тишине и сосредотачивайтесь на каждом из своих органов чувств в течение нескольких минут за прием пищи.

Ұйықтар алдында үш сағат бұрын тамақтаныңыз

Ұйқы кезінде дене қалпына келеді, ал ақыл ойларды, эмоцияларды және күннің тәжірибесін сіңіреді. Егер дененің энергиясы физикалық ас қорытуға бағытталса, сауығу және психикалық демалыс процестері тоқтатылады. Осы себепті, аюрведиялық медицина бұл теңгерімсіздікті болдырмау үшін күннің соңғы тамағын салыстырмалы түрде жеңіл және ұйқыға дейін үш сағат бұрын аяқтауды ұсынады. Осылайша, дененің пранасы ұйқы кезінде ең терең деңгейде еркін демалып, функцияны қалпына келтіре алады.

Тамақтану арасында шөп шайларына артықшылық беріңіз

Чай — это не только приятный на вкус напиток, но и мощный целитель, который может помочь в восстановлении здоровья, жизненных сил и радости. Чтобы избежать разбавления агни, напитки, в том числе чаи, следует употреблять минимально во время еды (не более 1/2 стакана). Однако между приемами пищи можно обильно пить чай, который действует как лечебное средство на травах. Питье чая между приемами пищи наполняет организм «жидкими лекарствами», снижает тягу к перекусам, способствует детоксикации и разжигает пищеварительный огонь.

Вата дошалары даршын, имбирь және қалампыр сияқты дәмдеуіштер қосылған жылы, ащы шайларда тыныштандырады және тыныштандырады. Ыстық және салқын шай ішетін питталар тыныштандыратын жалбыз, кориандр және раушан сияқты шөптерді табады. Капха мия, қара бұрыш және кардамон арқылы энергияны, ас қорытуды және оптимизмді арттырады.

Ең үлкен тағам түскі уақытта болуы керек.

Агни наиболее силен, когда солнце находится выше всего. Потребляя больше всего пищи в полдень, тело может использовать свой мощный внутренний огонь для расщепления и усвоения питательных веществ с меньшим выходом энергии, чем в другое время дня. Полдень — лучшее время дня для употребления более тяжелой или трудно перевариваемой пищи. Если вы съедаете большую часть еды в полдень, организм остается хорошо снабженным энергией в течение послеобеденных часов, что помогает смягчить «послеобеденный энергетический спад».

Осы ежелгі аюрведиялық ережелердің әрқайсысы сіз жейтін тағамға ғана емес, оны қалай жеуге де байланысты денсаулықты сақтауға көмектеседі. Тамақтан ләззат алуға уақыт бөлуді және жеген тағамыңызға ризашылық білдіруді ұмытпаңыз.

Пікір қалдырыңыз

Электрондық пошта мекенжайыңыз жарияланбайды. Міндетті өрістер белгіленген *

Кәрзеңке
KZ
Жоғарыға жылжытыңыз